Lauantaina 12.6 Leader Varsin Hyvän Ekoteko-hanke, 4H:n Kimppkalaasit-hanke ja kesäkahvila Lempi järjestivät yhdessä villiyrttikurssin Harvaluodon vanhan koulun pihapiirissä. Kurssin tavoitteena oli tutustuttaa osallistujat yleisimpiin villiyrtteihin ja niiden käyttömahdollisuuksiin. Mukana oli 14 villiyrteistä kiinnostunutta kuulijaa.
Päivä aloitettiin Kesäkahvila Lempin tiloissa. Kurssin vetäjä, Mia Peltola oli kerännyt valmiiksi näytille 11 erilaista villiyrttiä, joiden käyttömahdollisuuksia käytiin läpi maistiaisten lomassa. Kurssilla muistutettiin myös että aina tulee poimia käyttöön vain kasveja jotka varmasti tunnistat.
Sateen hieman tauottua siirryttiin ulos tutkimaan sisällä jo tutuksi tulleita yrttejä niiden kasvupaikoilla.
Kurssilla tutuksi tulivat muun muassa:
Nokkosta voi käyttää pinaatin lailla esimerkiksi keittoihin ja pannukakkuihin
Vuohenputki sopii salaatteihin ja viherjauheisiin ja varsia voi keitellä pastan korvikkeeksi
Vadelman lehdistä saa hyvän teen
Piharatamo auttaa pieniin haavoihin ja ihorikkoihin, ja sen siemeniä voi käyttää psylliumin tapaan.
Maitohorsma sopii moneen ruokaan, nuoria horsmia voi käyttää parsan tapaan, sen lisäksi lehtiä voi lisätä esimerkiksi salaatteihin ja erilaisiin yrttijuomiin
Metsämansikan ja ukkomansikan lehdet sopivat esimerkiksi teehen
Pihlajasta saa makua leivonnaisiin.
Siankärsämö sopii mausteeksi moneen ruokalajiin ja yrttisuolan pohjaksi. Piharatamon ohella siankärsämö sopii pienten haavojen hoitoon ja ihoruhjeille.
Mesiangervon kukkia voi käyttää mausteena erilaisissa juomissa
Voikukka lajeja on satoja, mutta kaikki ovat syötäviä. Lehtiä voi lisätä salaattiin ja kukinnoista saa hyvää hilloa.
Poimulehti on monikäyttöinen villiyrtti, sitä voi lisätä keittoihin, salaatteihin tai sellaisenaan vaikka leivän päälle.
Kerro omat vinkkisi villiyrttien käytöstä!