Varsinais-Suomessa on käynnissä yli sata maaseuturahoitteista kehittämishanketta

EU:n maaseuturahoitusta saaneiden yleishyödyllisten kehittämishankkeiden avulla kehitetään esimerkiksi ruokaketjua, matkailua, ympäristöä, harrastusmahdollisuuksia, maaseudun verkkoyhteyksiä ja yleisesti hyvän elämän edellytyksiä maaseudulla. Mukana on yli puolen miljoonan euron kehittämishankkeita ja toisessa ääripäässä muutaman tuhannen euron investointeja.

EU:n maaseuturahoituskauden 2023–2027 yleishyödyllisten hankkeiden tukipäätöksiä on tehty Varsinais-Suomessa tämän vuoden aikana jo yli sata. Rahoitusta myöntävät Varsinais-Suomessa ELY-keskus ja viisi Leader-ryhmää: I samma båt – Samassa veneessä, Jokivarsikumppanit, Ravakka, Varsin Hyvä ja Ykkösakseli. ELY-keskus rahoittaa pääsääntöisesti koko maakuntaa hyödyttäviä kehittämishankkeita ja Leader-ryhmät omien alueidensa paikallista kehittämistä.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksella on maaseudun kehittämishankkeisiin kohdennettua EU:n maaseuturahoitusta myönnettävissä vuosina 2023–2024 yhteensä 4 miljoonaa euroa ja ensi vuodelle on odotettavissa toiset 4 miljoonaa. Varsinais-Suomen viidellä Leader-ryhmillä taas on rahoituskaudella 2023–2027 jaettavissa yhteensä noin 20 miljoonaa euroa hanke- ja yritystukiin.

Tämän vuoden aikana ELY-keskus on myöntänyt maaseuturahoitusta 16 yleishyödylliselle kehittämishankkeelle ja Leader-ryhmät yhteensä 91 hankkeelle.

Karttakuva, jossa Leader-ryhmien toiminta-alueet.
Varsinais-Suomen Leader-ryhmien aluerajat. EU:n maaseuturahoituksen ulkopuolinen alue on merkitty harmaalla.

Maaseuturahoitus sopii moneen tarpeeseen

EU:n maaseuturahoitusta voi hyödyntää monenlaisiin tarpeisiin. Tänä vuonna rahoitusta saaneista hankkeista suurimpia ovat esimerkiksi Pyhäjärvi-instituutin johdolla toteutettava Tulevaisuuden ruokaketjut Varsinais-Suomessa -hanke (kokonaisrahoitus 647 000 euroa), Lounea Palveluiden valokuituhanke Auran kirkonkylässä (kokonaisrahoitus 437 000 euroa) ja Valonian luotsaama Kattavammat pyöräilyverkostot ja palvelut yhteistyöllä -hanke (kokonaisrahoitus 349 000 euroa).

Toisessa ääripäässä on muutaman tuhannen euron suuruisia paikallisia investointeja. Esimerkiksi Paimiossa Sukselan kyläyhdistys toteuttaa 3 300 euron suuruista investointihanketta, jossa kylätalona toimivalle Sukselan koululle hankitaan yhteiskäyttöön pihapelitarvikkeita.

Jotta voisimme hyvin

EU:n maaseuturahoitusta myönnetään, jotta koko Suomi voisi hyvin. ELY-keskus myöntää rahoitusta Varsinais-Suomen maaseudun kehittämissuunnitelman tavoitteita edistäviin toimiin ja Leader-ryhmät omien paikallisten kehittämisstrategioidensa mukaan.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen maaseutuyksikön ryhmäpäällikkö Johanna Mattila kertoo, että Varsinais-Suomen maaseudun kehittämissuunnitelma on jaettu viiteen painopistealueeseen, joita ovat alkutuotanto, ruokaketju ja elintarvikkeiden jatkojalostus, maaseutu- ja saaristomatkailu, maaseudun yrittäjyys sekä asuminen ja hyvä elämä maaseudulla.

– Painopisteiden lisäksi läpileikkaavia teemoja ovat osaamisen ja digitalisaation lisääminen sekä ilmasto- ja ympäristötoimet. Saaristomeren tilan parantaminen on koko maakunnan yhteinen asia!

Leader Varsin Hyvän hankeasiantuntija Eeva Mettala-Willberg kertoo, että Leader-strategioissa korostuu paikallisuus.

– Rahoitamme sellaisia hankkeita, joiden ideat ovat lähtöisin alueen asukkailta, eli ruohonjuuritason tarpeista. Me aktivoimme alueemme asukkaita kehittämään omaa kotiseutua ja autamme heitä muuttamaan ideat hankkeiksi. Tuemme hanketoimijoita hankkeen hakemisesta aina loppumaksuun asti, eli yksin ei jää. Kaikki ideat kannattaa testata meillä, sillä Leader-rahoitus taipuu moneen tarpeeseen.

Yleishyödyllisten hanketukien lisäksi maaseuturahoitukseen kuuluu esimerkiksi yritystukia, maatilojen investointitukia ja nuoren viljelijän aloitustukia. Tukihaku on jatkuva, mutta päätöksiä tehdään valintajaksoittain.

EU:n maaseuturahoitusta saaneet hankkeet Varsinais-Suomessa vuonna 2024