Liikkumattomuus on vakava yhteiskunnallinen ongelma koko Suomessa, mutta erityisesti maaseudulla. EU:n maaseuturahoitus on apuna haasteen taklaamisessa. Esimerkiksi Varsinais-Suomessa rakennettiin, laajennettiin tai kunnostettiin Leader-tuen avulla vuosina 2014–2022 yhteensä 147 liikuntakohdetta.
Vuosina 2014–2022 Varsinais-Suomen Leader-ryhmät ovat tukeneet yhteensä 147 liikuntakohteen rakentamista, kunnostamista tai laajentamista. EU:n maaseuturahoituksesta, valtion tuesta ja kuntien tuesta koostuvaa Leader-rahoitusta näihin kohteisiin myönnettiin yhteensä 3,7 miljoonaa euroa.
Tuen avulla Varsinais-Suomeen on rakennettu vuosina 2014–2022 esimerkiksi 36 luontopolkua, 17 kuntoportaat ja 17 frisbeegolfrataa. Lisäksi rahoitusta on myönnetty muun muassa ulkokuntosalien ja skeittiparkkien rakentamiseen sekä uimarantojen kunnostamiseen.
Ulkoliikuntapaikkojen kysyntä kasvoi kohisten koronan aikana, ja maaseudun yhdistykset pääsivät vastaamaan kasvavaan kysyntään ketterästi Leader-tukien avulla. Kaikille avointen ja käyttäjille maksuttomien ulkoliikuntapaikkojen rakentaminen tukee hyvin Leader-periaatteita. Rahoitettavat kohteet ovat yleishyödyllisessä käytössä ja lisäävät hyvinvointia maaseudulla.
– Leader-hankkeissa rakennetut lähiliikuntapaikat mahdollistavat liikunnan ilon koko perheelle, joten ne edistävät erinomaisella tavalla liikunnan muodostumista koko elämän kestäväksi mielekkääksi toiminnaksi, kommentoi Varsinais-Suomen jokivarsikumppaneiden toiminnanjohtaja Taina Sainio.
Leader-tuet kannustavat ihmisiä parantamaan maaseudun liikuntamahdollisuuksia omatoimisesti vapaaehtoisvoimin, sillä Leader-hankkeiden omarahoitusosuuden voi korvata talkootyöllä.
– Ja talkoissa yhdistyksillä on herännyt into kehittää toimintaansa koronavuosien jälkeen muutenkin, lisää Minna Boström, I samma båt – Samassa veneessä ry:n toiminnanjohtaja.
Liikkumattomuus on yhteiskunnallinen haaste
Liikkumattomuudesta on muodostunut yhteiskunnalle miljardeja euroja vuosittain maksava vakava ongelma. Haasteeseen voidaan vastata myös EU:n maaseuturahoituksen avulla, sillä yksi keino väestön fyysisen toimintakyvyn parantamiseksi on panostaminen lähiliikuntapaikkoihin, joihin ei tarvitse mennä autolla. Ulkoliikuntapaikkoja on rakennettu maaseuturahoituksella koko Suomessa yli 600 vuosina 2014–2020.
Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah toteaa, että liikkumattomuus on yhteiskunnallinen haaste ja tutkimusten mukaan suurta erityisesti maaseudulla.
– Meillä on hälyttävä tarve kuroa umpeen terveys- ja hyvinvointieroja sekä lisätä yhdenvertaisia mahdollisuuksia arjen liikkumiseen sekä harrastamiseen myös maaseudun asukkaille, hän sanoo.
Syksyn 2022 MOVE!-selvityksen mukaan valtakunnallisesti noin 40 prosentilla oppilaista fyysinen toimintakyky on tasolla, joka voi vaikeuttaa arjessa jaksamista. Maaseutumaisten kuntien lasten ja nuorten heikompaa fyysistä toimintakykyä voivat selittää esimerkiksi vähäisemmät liikkumis- ja harrastusmahdollisuudet sekä pitkät välimatkat.
Tukihaku on auki Hyrrässä
EU:n maaseuturahoituksen kausi 2023–2027 on käynnissä ja tukihaku on auki Hyrrä-asiointipalvelussa. EU:n maaseuturahoitusta myöntävät ELY-keskukset ja Leader-ryhmät, jotka myös neuvovat tuen hakemisessa. Rahoitusta voi hakea jatkuvasti, mutta päätöksiä tehdään valintajaksoittain.
Varsinais-Suomessa on viisi Leader-ryhmää: Turun seudulla toimiva Varsin Hyvä, saaristossa toimiva I samma båt – Samassa veneessä, Loimaan seudulla ja Somerolla toimiva Varsinais-Suomen jokivarsikumppanit, Vakka-Suomessa ja Satakunnassa toimiva Ravakka sekä Salon seudulla ja Uudellamaalla toimiva Ykkösakseli.
Rahoitusta kaikille avointen yleishyödyllisten liikuntapaikkojen rakentamiseen voivat hakea esimerkiksi liikunta- ja urheiluseurat tai vaikka kunnat. Varsinais-Suomessa maaseuturahoituksen piiriin kuuluu lähes koko maakunta. Tukikelpoisen alueen tarkat rajat voi tarkistaa ELY-keskuksen karttapalvelusta.
Uutisia Varsinais-Suomen Leader-ryhmien tukemista liikuntahankkeista löytyy Haloo maaseudun sivuilta:
Suomen vanhimman tien varrelle kunnostettiin upea uimapaikka
Frisbeegolfrata nosti Vähäjärven virkistysalueen uuteen suosioon!
Lähde: V-S Ely-keskuksen Maaseutu-uutiskirje 3/2023
Tilaa uutiskirje tästä